Hadde du klart deg uten strøm?

– På hytta ville jeg klart meg fint uten strøm i noen dager, men i det daglige ville det blitt helt håpløst. Jeg hadde ikke engang klart å komme meg inn døra på jobb.


Vi har spurt hvordan administrerende direktør ved Helgeland Sparebank, Hanne Nordgaard, ville klart seg en dag uten strøm. 

Optimistisk og løsningsorientert

– Det ville gitt meg ganske mange utfordringer. Jeg har til og med elektrisk klokkeradio som vekker meg om morgenen, men jeg hadde nok ikke forsovet meg da jeg er et skikkelig A-menneske, konkluderer hun.
Hanne er over gjennomsnittlig sporty og grøsser ikke ved tanken på en kalddusj om morgenen eller bytte ut den elektriske tannbørsten.
– Jeg har vedovn og stor tilgang på brensel, så om vi ikke hadde hatt strøm så ville jeg ikke frosset i hjel.
– Man klarer jo å varme opp vann med primus. Da kunne jeg ha laget meg kaffe, sier Hanne optimistisk, men så begynner utfordringene å stille seg i kø. 
– Jeg er ganske glad i morgenrutinene mine. Vanligvis ville jeg ha lest nyhetene på VG- og NRK-appen, og hørt Nordlandssendinga på radio. Og hvordan skulle jeg ha kommet meg på jobb? Alt stopper jo opp uten strøm.
Hanne er leder for Helgeland Sparebank som har kontorer på hele Helgeland. Da ville hun ha måttet sette av god tid for å trimme seg fra et kontor til et annet. 

Banken hadde stoppet opp

Hadde hun allikevel fått haiket seg frem til banklokalene kunne hun ikke engang ha åpnet dørene. I banken har de elektroniske adgangskort, og lokalene hadde vært svært mørke å jobbe i.
– All aktivitet i banken ville ha stoppet opp uten strøm ettersom alle transaksjoner skjer elektronisk. Man hadde jo ikke fått betalt regningene sine. Jeg har sjelden kontanter, så jeg kunne ikke engang ha betalt for en kopp kaffe.
Hanne ville blitt arbeidsløs, for uten tilgang til dokumenter, avtaleoversikt og e-poster ville det blitt vanskelig å utføre de daglige arbeidsoppgavene.
– Vi lever i et moderne samfunn og mye av kommunikasjonen er elektronisk. I løpet av arbeidsdagen har jeg ofte videomøter og alle møtedokumentene sendes elektronisk. Jeg kunne ikke ha lest dem på iPaden og om man ikke får lest dokumentene vet man ikke hva som skal skje på møtene.
– Vi har en fremragende kantine i banken, men uten strøm til kjøleskap og komfyr er jeg usikker på om jeg ville spist den, sier Hanne mens hun tenker ut noen kreative løsninger.
– Det måtte jo blitt hermetikk da, varmet opp på gass. Og hjemme måtte vi ha gått i bekken for å vaske klær. 

Matlaging på gassgrill

Hanne bruker mye av arbeidsdagen på å møte mennesker, ordne sakspapirer, gjøre forberedelser, ha god dialog og ta beslutninger.
– Uten strøm ville informasjonsflyten blitt helt håpløs, sier hun og selv om jobben tilsier at mye tid må tilbringes på kontoret, har hun satt seg et mål om å komme seg mest mulig ut.
– Jeg ønsker å være mye ute av kontoret og møte kundene. Helgeland Sparebank er en stor samarbeidspartner i flere kultursammenhenger. Jeg ønsker å få innsikt i hva som skjer og bli bedre kjent med både kunder og samarbeidspartnere.
Når arbeidsdagen er over forbereder hun middag.
– Det er som regel jeg som lager mat og jeg prøver å lage mat fra bunnen av.
Både jeg og mannen min er elgjegere, så det hadde kanskje blitt noe kjøtt og grønnsaker på gassgrillen.
På fritiden er hun aktiv med hundene i tillegg til å trene yoga, styrke og utholdenhet.
– Disse aktivitetene krever ingen strøm.
Hun har abonnement på musikktjenesten Spotify, men bruker det sjelden.
– Jeg ser lite på tv og hører sjelden på musikk. Jeg foretrekker radio, men liker ellers å ha det stille. Skulle jeg ha hatt en dag uten strøm på ordentlig, så måtte jeg ha gått ut i skogen, for jeg hadde ikke fått gjort noe på jobb uansett. 

Avhengig av strøm

– Bankene prøver nå ut roboter til å ta seg av henvendelsene som kommer til kundesenteret. Det moderne samfunnet slik vi kjenner det hadde nok stoppet opp uten strøm.
– Man ser at samfunnet har blitt veldig mye mer effektivisert, og vi skal være glade for at vi har et lokalt kraftselskap som ser verdien av det. Strømmen legger mye av grunnlaget. Vi tenker ikke over den og tar for gitt at den fungerer. Vi tenker ikke over det før vi plutselig mister den.
Stadig flere arbeidsoppgaver blir avhengige av tilgang til strøm.
– Dette gjør oss samtidig mer sårbare. Vi har et mer transparent samfunn og mye av kommunikasjonen foregår elektronisk. At vi har et strømselskap som produserer ren energi, og sikrer tilgang til denne, er svært viktig både for meg som privatperson og for et velfungerende næringsliv.Fakta om Hanne Nordgaard

Administrerende direktør ved Helgeland Sparebank.
Utdannet siviløkonom fra Norges Handelshøyskole i Bergen.
Har jobberfaring fra Storebrand i Oslo, Helgeland Bilruter, Søndre Helgeland Miljøverk og SpareBank 1 Nord-Norge.
Bor i Mosjøen sammen med mann, yngste sønnen, to hunder og to papegøyer.