Tilbake til Helgeland med mye energi i bagasjen

Har du møtt Helgeland Krafts nye administrerende direktør? 


Navn:
Eivind Mikalsen

Alder: 50 år

Født og oppvokst: Mosjøen

Utdanning: Fagbrev industrimekaniker, teknisk fagskole i Mo i Rana, drift og vedlikehold på Trondheim ingeniørskole og NTNU (NTH) innenfor materialteknologi og prosjektarbeid.  

Yrkeserfaring

– Jeg startet med skipsbygging i Volda rett etter endt utdanning. Deretter flyttet jeg til Sandnessjøen og jobbet som prosjektleder for Slipen Mekaniske. Jeg flyttet til Mosjøen og begynte som teknisk sjef i syv år, elektrolysesjef i tre år og verkssjef ved Alcoa hvor jeg ble værende i syv år. Jeg sa opp stillingen min og hadde planlagt å ta fri i tre måneder for å finne ut av hva jeg skulle gjøre videre. Jeg ville egentlig ut av aluminiumsbransjen for å prøve noe annet. Da sa jeg faktisk, at det eneste som kunne få meg tilbake til bransjen var om jeg fikk jobbe ved Europas største aluminiumsverk. Det var egentlig ganske tilfeldig, men plutselig fikk jeg tilbud om å jobbe som fabrikksjef ved Hydro sitt aluminiumsverk i Sunndal, Europas største aluminiumsverk. Det ble en fin reise i tre år!

Familie

Hans kone og tre døtre ønsket å bli boende i Mosjøen, og Mikalsen bestemte seg for å pendle mellom Helgeland og Sunndal i tre år. Men så dukket en ny mulighet opp. Nå er han konsernsjef for Helgeland Kraft.

– Jeg har vært på den andre siden av bordet i mange år som strømkunde. Hydro i Sunndal brukte cirka 6,8 Twh per år, men at jeg har den erfaringen tror jeg bare er en fordel når jeg nå skal lede Helgeland Kraft.   

Hvordan var det å flytte tilbake til Helgeland?

– Det er alltid godt å komme hjem til Mosjøen. Hele Helgeland er en fantastisk perle som jeg setter mer og mer pris på. I kraft av min tidligere stilling måtte jeg reise mye både innenlands og worldwide. Og jo mer jeg reiser, desto bedre synes jeg det er å komme tilbake. Jeg er veldig glad i både den vakre naturen og utendørs trening, så det passer meg godt. I min nye stilling i Helgeland Kraft håper jeg å kunne bidra til å videreutvikle Helgeland.   

Hvilke inntrykk har du fått så langt?

– Jeg startet i stillingen den 1. Juni og hadde en måneds overlapping med tidligere administrerende direktør, Ove Brattbakk, før jeg overtok roret. Mitt inntrykk er at dette er en svært interessant jobb og vi har mange flotte muligheter liggende foran oss. Det er lagt et godt grunnlag som jeg, sammen med de øvrige ansatte, skal bygge videre på. Og det har jeg veldig lyst til. Helgeland Kraft er som kjede på en sykkel. Alle ledd er like viktig.
– Hadde jeg vært en fyr som var komfortabel med å sitte på gjerdet og dingle med beina, så ville jeg nok ikke vært her. Helgeland Kraft jobber med kontinuerlig forbedringsarbeid og har satt organisasjonsutvikling i system. De ansatte er ydmyke, åpne og tillitsfulle og jeg har blitt tatt veldig godt i mot. 

Har du noen personlige visjoner med tanke på jobben?

– Jeg har en filosofi; Skal vi lykkes, må vi jobbe i team. Helgeland Kraft har en fleksibel og dynamisk organisasjon, så dette har jeg tro på. Min største trussel er nok meg selv. Jeg må synes at jobben er givende for meg og jeg må ha et bra team rundt meg slik at vi sammen kan skape gode resultater og gi eierne våre payback. 

Hva er dine beste egenskaper? 

– Jeg har et relativt høyt energinivå og bra arbeidskapasitet. Jeg har vært omringet av gode team i mange år. Man må ha evne til å se business utifra det mannskapet man har, og den egenskapen har jeg. 

Hva synes du er mest utfordrende?

– Jeg kan nok være både nådeløs og kompromissløs når det kommer til HMS. Men, jeg mener at dersom man setter liv i fare eller at noen kan bli alvorlig skadet, så er det ikke verdt det. Jeg vil gjerne videreutvikle Helgeland Kraft, men er først og fremst opptatt av HMS og god, stabil basisdrift. Det er en forutsetning for å utvikle selskapet videre innenfor våre tre kjerneområder, vannkraft, nett og strøm som vi skal utvikle videre.

Du begynner på jobb hver dag klokken 05.00. Er du et A-menneske? 

– Jeg våkner av meg selv og har aldri brukt vekkerklokke. Jeg har alltid vært tidlig oppe og trenger ikke stort mer enn fem timer søvn. Da føler jeg meg klar for dagen. 

Hva spiser du til lunsj?

– De siste ti årene har jeg hver eneste dag spist knekkebrød med kaviar til lunsj. Etter at jeg startet i kraftbransjen har jeg benyttet meg av tilbudene i kantina, så nå nå har jeg begynt å legge egg på også. 

Hva gjør du når du ikke jobber? 

– Jeg liker å mosjonere. Om vinteren går jeg mye på ski, jeg sykler Birkenrennet hvert år og liker å jogge i lia. Jeg er i tillegg glad i å bruke hendene mine. Men, prosjektene mine blir ofte større enn planlagt. Den lille grillkøta mi endte opp som et grillhus på 35 m2. Jeg bygger mye og har en stor tomt å boltre meg på. Da koser jeg meg virkelig. Jeg synes i tillegg at det er veldig godt å komme hjem og følge opp jentene mine på deres idretter med turn og fotball. 

Er du en helgelandspatriot?

– Ja, det vil jeg påstå. Vi har et helt fantastisk utgangspunkt. Jeg mener at flere som har muligheten burde reise ut i verden. Da setter man virkelig pris på å komme hjem. 

Vil du være en synlig sjef?

– Akkurat nå bruker jeg all min tid på å bli kjent med Helgeland Kraft. Jeg liker å være ute på anleggene våre og jeg liker å møte folkene. Så snart jeg har gjort det kan jeg jobbe mer ut mot bransjen og ulike arenaer i lokalsamfunnene.