Redningstjeneste med 100 års erfaring

– Det er mange forskjellige oppdrag. For tre år siden hadde vi syv redningsoppdrag på De syv søstre, men i fjor hadde vi bare ett.

Det forteller korpsleder Arne-André Karlsen ved Sandnessjøen Røde Kors. 

Moderne utstyr

– Vi har både sanitetsoppdrag og redningsoppdrag, og med støtten fra Helgeland Kraft kunne vi kjøpe en ny båre som er godkjent til fjellredning. Vi har en gruppe i korpset som er godkjent for redning i krevende lende, noe det er behov for her på Helgeland.
Den nye båren er utstyrt og godkjent i henhold til et strengt regelverk, og kan bæres både horisontalt og vertikalt. Det betyr at den kan heises opp med helikopter ved behov.
– I dette terrenget må vi ha denne båren. Det er i tillegg en båre som kan deles opp. Det betyr at vekten av båren kan fordeles på to mann når den skal bæres ut i terrenget eller opp fjellet. Den veier cirka 18 kilo, så det er fint å få fordelt vekta, sier Karlsen. 

Ny aktivitet

Sandnessjøen Røde Kors bidrar på mindre ulykker som lete- og redningsoppdrag, men også søk etter antatt omkomne.
Det er mye planlegging i forbindelse med slike oppdrag og alt er basert på dugnad.
– I 2011 brant lokalene våre med alt av utstyr. Det har vært en tøff tid siden og lav aktivitet i korpset. Vi kunne ikke bidra på alle oppdragene fordi vi ikke lenger hadde mannskap eller nødvendig redningsutstyr. I fjor klarte vi endelig å få opp det nye lokalet vårt og vi har vokst noe enormt på den tiden. Nå kan vi drive redningstjeneste igjen.

Hva driver deg til å stille som frivillig år etter år?
– Mannskapet jeg har sammen med meg er bare helt fantastiske. Men, jeg husker et oppdrag hvor vi lette etter et barn som var meldt savnet. Etter flere timers søk fant vi heldigvis barnet, og den følelsen når man kunne levere det tilbake til sin mor, og se den gleden i morens øyne etter flere timer i angst, den følelsen er helt ubeskrivelig.