Fra New York til Venezia

Øvre Forsland kraftverk fortsetter å vekke internasjonal oppmerksomhet.

Nysgjerrige

Den 12. mai var Helgeland Kraft og Stein Hamre Arkitektkontor på plass i New York og mottok pris som vinner i klassen arkitektur og bærekraft, under Architizers 2016 A+Awards. Den 28. mai åpnet Veneziabiennalen i Venezia. Dette er en stor samtidskunstutstilling som ventes å få et besøk på 500.000 mennesker. Der er et bilde av Øvre Forsland kraftverk representert på den nordiske paviljongen.

Torkil Nersund, produksjonssjef hos Helgeland Kraft, var den som representerte Helgeland Kraft under prisutdelingen i New York. Han betegner opplevelsen som enda større enn det han hadde forestilt seg.

– Dette var veldig stort allerede da vi fikk beskjed om at vi hadde vunnet. Da vi kom til New York og fikk oppleve hvor stor verden er og hvor mange som konkurrerer om oppmerksomhet, gikk det opp for meg at dette kanskje er enda større enn det vi fatter, sier Nersund.

Under turen i New York hadde Nersund med seg et bilde av hovedrolleinnehaveren; Øvre Forsland vannkraftverk. Dette ble vist til folk som de møtte ute på gata i New York.

– Vi viste frem bildet og snakket med en del folk fra hele verden. De var veldig nysgjerrige på hva dette var for noe, ler Nersund.

Populært turområde

Samtidig som produksjonssjefen i Helgeland Kraft gleder seg over den oppmerksomheten Øvre Forsland har fått og fortsatt får ute i den store verden, er han minst like glad for å registrere at veien oppover Forslandsdalen benyttes flittig til tur- og rekreasjonsområde av allmenheten.

Da kraftverket ble bygd var det å legge området til rette for friluftsliv, en viktig del av visjonen. Veien langs Dalevatn og innover til Øvre Forsland kraftverk er bygd slik at den best mulig smelter sammen med terrenget. Den brukes i dag flittig av turgåere.

– Jeg er nesten like stolt av områdene rundt kraftstasjonen, som av bygningen alene, har produksjonssjef Torkil Nersund uttalt tidligere.

Dersom du har lyst til å opplevde Øvre Forsland kraftverk på nært hold, så finner du frem dit ved å ta av fra fylkesvei 78 ved Forslandsvatnet i Leirfjord. Derfra følger du veien oppover Forslandsdalen. Seks kilometer til fots. Flere steder langs veien er det tilrettelagte rasteplasser.

Og dersom du skulle ha lyst til å opplevde Øvre Forsland i det store utland, så er Veneziabiennalen åpen frem til 27. november.

 

Se film om byggingen av Øvre Forsland

 Friluftsliv i Forslandsdalen