Feiret kjærligheten, friheten og mangfoldet

Mo i Rana Pridefestival ble for andre gang arrangert for å feire kjærligheten, i alle former. Helgeland Kraft er en av de viktige støttespillerne.


– Vi arrangerer Mo i Rana Pride for å vise aksept. Det er en fest for å få anerkjennelse for den du er og for å vise at vi tar avstand fra fordommer. Kjærlighet er bra i alle former, forteller arrangør Ørjan Torbergsen.
I 2018 gikk arrangementet over to dager.
– På fredag kjørte organisasjonen FRI (Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold) foredrag og paneldebatt med 8.-klassingene i Rana kommune. Det var veldig interessant. Vi opplever fremdeles mange fordommer i samfunnet i dag. Ungdom er derimot langt mer åpne og inkluderende enn mange voksne. Det ble arrangert rosa kompetansekurs og organisasjonen FRI hadde i tillegg foredrag for helsesøster, lærere, Nav og andre som jobber med og for ungdom. Kurset var en slags bevisstgjøring på hvordan man møter ungdom som skiller seg ut på en eller annen måte. Dette ble kjempepopulært og fagpersonene ønsket at vi neste år tar kurset ut i skolene for å belyse temaet, sier han.
Rana Filmklubb viste deretter en skeiv film og kvelden ble innledet med konsert av BBBB-band, The Drunken Sailors og Dj Hywaka.
Lørdag var det grilling, konserter, barneteater, ansiktsmaling og moteshow i teaterparken.
Deretter gikk nærmere 1000 personer i Pride-parade.
– I fjor deltok 500 personer, så vi doblet antallet fra i fjor. Pride er ikke bare for homofile og lesbiske. Det er en fest for alle som vil feire kjærligheten.
Etter paraden ble det arrangert Pride-galla og konsert med blant annet JAA9 & OnklP.
– Vi merker at stadig flere aktører fra næringslivet velger å støtte Pride. Hver bidige krone er veldig viktig for oss. Uten støtte fra Helgeland Kraft og de øvrige sponsorene ville det vært umulig å gjennomføre arrangementet, sier han og legger til.
– Vi ser at ungdommene støtter og aksepterer dette arrangementet. Det er derfor viktig med gode frontfigurer i miljøet. Litt av formålet er å vise dem som fremdeles er i skapet at det er greit å tørre å være den man er.