Ta et aktivt valg for miljøet!

Vi kan tilby deg fornybar energi fra verdens vakreste vannkraftverk, Øvre Forsland.

Ønsker du å kjøpe 100 % fornybar strøm? Det gjør du enkelt HER dersom du skal bestille hjemme. Ønsker du å bestille for din bedrift så gjør du det HER. Ikke nøl med å kontakte oss hvis du har spørsmål.

Hva er egentlig fornybar energi?

Fornybar energi kommer fra ressurser som vi ikke går tom for. Eksempelvis vannkraft, vindkraft og solenergi. Disse ressursene er langt mer bærekraftig enn fossile energikilder som olje, gass og kull. Naturen sørger for at vi kan bruke fornybare energikilder om og om igjen. 

Hvorfor skal vi velge det?

Fordi strømmarkedet er internasjonalt, kan man ikke spore hvor strømmen kommer fra. Vi kan ikke si at strømmen du får inn i stikkontakten kommer fra det ene eller det andre kraftverket. Derfor er det innført et marked for opprinnelsesgarantier (det vi kaller fornybar energi). Ved å kjøpe en slik garanti sikrer man at pengene man betaler for strømmen går direkte til produsenter som lager fornybar energi. 

I Norge eksporterer vi strøm når vi har for mye, og importerer når vi har for lite. Strømmen man får inn i stikkontakten kan derfor komme fra ulike energikilder. Ved å kjøpe fornybar energi sørger du for at pengene du betaler går til produsenten som produserer bærekraftig fornybar energi. 

Hensikten med opprinnelsesgarantier er å øke etterspørselen etter fornybar energi, og gjøre det mindre lønnsomt for produsenter som bruker ikke-fornybare energikilder. 

Her kan du se to av kundene våre som har valgt 100 % fornybar energi

 

Varedeklarasjon

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) utarbeider hvert år en varedeklarasjon som viser hvor stor andel av strømmen du kjøper som er fornybar. Under kan du se strømmens varedeklarasjon for 2022, med og uten opprinnelsesgaranti fra Helgeland Kraft: 

Opprinnelsesgaranti fra Øvre Forsland

Vi kan nå tilby opprinnelsgaranti fra Helgeland Kraft sine kraftverk på Helgeland. Kraftverket vårt i Øvre Forsland i Leirfjord er omtalt av flere medier som verdens vakreste vannkraftverk. Kraftverket ligger i Forslandsdalen i Leirfjord kommune og ble åpnet i 2015. Her kan du se en film om byggingen:

Kjent turmål

Kraftverket har blitt et attraktivt turmål for turglade mennesker, og Helgeland Kraft gjennomfører omvisninger for interesserte bedrifter, organisasjoner og skoler i kraftverket. 

Prisbelønt

Kraftverket har blitt til nominert til mange priser og gikk helt til topps i Architizers 2016 A+ Awards. Dette er verdens største kåring innenfor spektakulær arkitektur.

Nettavisen The Guardian har vært på besøk ved Øvre Forsland kraftverk høsten 2016. Du kan lese hele artikkelen her.

Fra 27. mai 2016 var et bilde av Øvre Forsland kraftverk representert på den nordiske pavaljongen under Veneziabiemalen i Italia. Dette er en stor samtidsutstilling som finner sted annet hvert år.