På vakt for Helgeland Kraft

Helgeland Kraft har oppgradert en høyspentlinje i Rana og tatt i bruk markedets nyeste teknologi. For å få denne på plass i sikkerhetsutsatte områder stilte medlemmer fra Rana Slalåmklubb som vaktmannskap.

Oppgradering av høyspentlinjen er utført mellom kraftstasjonen på Ytteren og Svabo i Mo Industripark. 

Medlemmer fra Rana Slalåmklubb var vaktmannskap. De bidro med å sikre trafikanter ved bil-, gang- og sykkelveier, og fikk dermed litt ekstra klirr i klubbkassen.

– Vi har skiftet liner på en 3,6 kilometers lang 132 kV linje. Den gamle linen var fra midten av 60-tallet, og har vært en flaskehals i mange år. Vi går derfor en ny tid i møte, forteller prosjektleder i Helgeland Kraft, Finn Fagerbakk.
Oppgraderingen er et ledd for å kunne håndtere nye vannkraftprosjekt. Helgeland Kraft er den første som tar i bruk denne linen i Norge, og nummer to i Skandinavia.

– Den nye linen har nesten dobbel kapasitet på samme tverrsnitt. Fordelen med dette er at vi slipper å bytte master, og sparer derfor blant annet mye tid i tillegg til at den er kostnadseffektiv.

Dette er et innovativt og omfattende prosjekt. Spesielt med tanke på at trafikantenes sikkerhet skulle ivaretas.

- Vi tok i bruk stillaser og kranbiler i tillegg til vakthold fra Rana Slalåmklubb. Vaktmannskapet gjorde en kjempejobb. De tok jobben seriøst og stilte med bemanning på kort varsel. De gjorde en strålende jobb og bidro til at prosjektet ble avsluttet tidligere enn forventet, sier Fagerbakk.

Skal reise til Litauen

Klubbens inntjening skal brukes på treningstur til Litauen.

– Til høsten planlegger vi en reise for våre medlemmer til Snow Arena som er et av verdens største innendørs vintersportssteder. Vi satser på å være en breddeklubb for alle, men ønsker også at våre medlemmer skal ha muligheten til å hevde seg på toppnivå. Å kunne ta slike oppdrag på vegne av hjørnesteinsbedrifter som Helgeland Kraft er kjempeviktig både for Rana Slalåmklubb og for idretten i Rana, forteller styreleder Pia Olsen.
19 medlemmer over 18 år deltok på vaktholdet som foregikk på kvelds- og nattestid.

– Vi hadde det veldig artig underveis. Det var til og med bestemødre som stilte opp og medlemmer som avbrøt ferien for å delta. Dette bidrar også til å bygge opp relasjonene oss imellom og forventningene til treningsturen, sier Olsen.

– Vi ble involvert i prosessen og fikk delta på informasjons- og sikkerhetsmøter i forkant av jobben. Vi ble svært imponert over jobben som ble utført av fagfolkene og hvor mye arbeid som ligger bak den daglige strømforsyningen. Vi fikk også vite at det er tatt i bruk en ny teknologi som dobler kapasiteten, og at det er første gang denne teknologien tas i bruk i Norge. Vi ble ganske imponert, forteller avtroppende styreleder Øyvin Karlsen.

 

Jobben som vaktmannskap gir klubben mulighet til å reise på klubbtur. (Bak f.v) Robin Krane, Øystein Bruvold, Tom Stian Ovesen, Tommy Kristiansen og Ove Bromseth. (Foran f.v) Martin Lian Krane, Mats Lian Krane, Rachel Braaten Ovesen og Rebekka Braaten. 

    

Prosjektleder i Helgeland Kraft, Finn Fagerbakk, fikk god hjelp av vaktmannskapet da den gamle linen på høyspentlinjen ble skiftet.