Helgeland Kraft inngår kraftavtale med Norges største datasenter

Dette blir den største avtalen i Helgeland Kraft har i sin portefølje.

 

Servere og datamaskiner i container: Slik ser en luftkjølt ”BlockBox” ut. Inni containeren er det stappfullt med høyteknologisk datautstyr. Foto: Bitfury

IT-giganten Bitfury trenger svært mye energi for å drive sitt datasenter på Mo i Rana. Hele 350 gigawattimer i året. Valget falt på Helgeland Kraft som leverandør av ren, fornybar energi.

– Norge er et eksepsjonelt innovativt land, og et svært viktig område for veksten av Blockchain-teknologien. Det er den perfekte match for Bitfurys fokus på innovasjon og vekst, sier administrerende direktør i Bitfury, Valery Vavilov.

100 % fornybar energi

Tilgangen til store mengder fornybar energi fra vannkraft er hovedgrunnen til etableringen i Norge. Bitfury har også valgt å kjøpe 100 % forbybar energi, utelukkende fra kraftverk på Helgeland. En andel av dette kommer fra Øvre Forsland kraftverk i Leirfjord. Vannkraftverket i Leirfjord har vunnet en internasjonal pris for arkitektur i klassen bærekraft. 

– Så store datasenter genererer varme og trenger mye kjøling. Oppsettet Bitfury bruker kalles ”Blockchain” og er drevet fra containere som er luftavkjølt. Derfor er den nordnorske temperaturen ideell. I tillegg har vi et kraftoverskudd i Nord-Norge, og Mo i Rana har et godt utbygd fibernett, så alt ligger til rette for et stort datasenter, sier leder for bedriftssalg i Helgeland Kraft, Lars Andreas Østvik.

Bitfury kontaktet Helgeland Kraft i august i fjor, så avtalen har kommet på plass i løpet av rimelig kort tid. Selskapet har også vært i kontakt med flere potensielle leverandører, men Helgeland Kraft har vært konkurransedyktige på pris. I tillegg er Helgeland Kraft i særstilling med kraftverk og naturområder som har internasjonal oppmerksomhet. Bitfury er en miljøbevisst IT-gigant som har datasenter på Island, Georgia og et senter som bygges i Canada. Alle er drevet av fornybar energi.

– Å kjøpe kraft med opprinnelsesgaranti er et valg de tar. Det er ikke noe de må gjøre, men det viser at de er opptatte av sitt miljøavtrykk. Dette er med på å sette Helgeland på kartet og rette fokus mot fornybar energi, sier Østvik.

 

Prisvinnende kraftverk: Selve kraftverket og naturområdet rundt, er noe Bitfury stolt vil vise frem til resten av verden.

Starten på noe spennende

Datasenteret i Mo i Rana markerer ankomsten av en ny og spennende bransje, som potensielt kan bli svært stor i Norge. Facebook valgte Sverige, Google har etablert datasenter i Danmark og Apple har servere i Danmark. Østvik tror at andre aktører nå vil se til Nord-Norge som en mulig lokasjon for flere kraftkrevende industrier.

– Vi ser at det er en økt interesse etter Bitfury etablerte seg på Mo i Rana. Det finnes mange spennende muligheter i Nord-Norge og vi har tro på at Helgeland vil være en viktig region for investeringer i fremtiden. Vi har bygd kraftverk som skal ha et godt samspill med naturen, og vårt fokus på bærekraft blir lagt merke til i verden, sier Lars Andreas Østvik.

Bitfury ble etablert i 2012 av Valery Vavilov og driver med teknologi relatert til den digitale valutaen Bitcoin. Bitfury-gruppen har investert om lag 274 millioner kroner i datasenteret som er det første av sitt slag i Norge. Det er snakk om et stort antall containere som ligger i Mo Industripark. Teknologien i datasenteret kalles Blockchain og etableringen vil skape 30-35 nye arbeidsplasser og containerne blir konstruert av Momek.